4 de nov. 2011

ELS ABORÍGENS


Els Aborigens són els primers pobladors d’Austràlia, van arribar procedents del Sur Est Asiàtic fa ja més de 40.000 o 50.000 anys. Es distribuïen per tot el territori en petits clans o grups de no més de 40 persones. Eren nòmades i es desplaçaven en busca de menjar, bàsicament plantes, llavors, tortugues, peix i cangurs. La seva cultura és conciderada la més antiga que encara perdura en l’actualitat. Els Aborigens no tenen llengua escrita i la transmissió de coneixaments la feien a partir de relats on utilitzaven cordes per fer figures, amb les mans, dels animals que caçaven. També utilitzaven cançons i les famoses pintures sobre la roca (pintures rupestres), és d’admirar la riquesa del seu art. El temps dels somnis és un conjunt de llegendes que expliquen els seus origens, la seva estreta relació amb la terra i el futur. És la base de la seva cultura i els serveix de guia en la vida cotidiana.

Però la vida dels Aborigens va canviar totalment l’any 1770 quan el Capità James Cook en nom de la corona Anglesa va pendre possessió d’aquelles terres. A partir de les hores s’inicia la colonització per part dels Anglesos del territori Australià suposant quasi l’extermini del poble Aborigen: Les expulsions dels aborigens fora del seu territori van suposar periodes de hambruna. Així com l’arribada amb els blancs de virus com la varicela, el xarrampió, la grip, la tubercul.losi, etc. O les drogues com l’alcohol, el tabac i l’òpi.  I Ja més endevant, en les missions, l’intent dels blancs “d’educar-los” agafant i segrestant els fills i filles dels aborigens, internant-los en escoles on se’ls vestia, se’ls ensenyava a escriure i a parlar anglès, i a comportar-se com a blancs desarrelant-los de la seva terra. Episodis de maltractaments i violacions de les noies. Tot això va suposar la quasi extinció del poble aborigen.

Actualment el govern destina moltes ajudes i facilitats als aborigens. Tot i això a les ciutats del nord hem pogut veure molts aborigens vivint als parcs, sota d’un arbre i molts d’ells beguts bagabundejant pels carrers de les ciutats com zombis i el més trist és que semblen invisibles pels ulls dels blancs.

Faccions aborígens

La biblioteca dels Aborígens

La tortuga del coll llarg, un deliciós àpat pels Aborígens

El cangur Australià

Descobrint la terra Aborígen

Ubirr, Parc Nacional de Kakadua

Arquitectura Aborígen

8 comentaris:

  1. ¡¡¡VISCA LA CIVILITZACIÓ ALLÀ ON L'HOME BLANC I POSA EL NAS U ESPATLLA TOT!!!
    ¿LES PINTURAS SON AL AIRE LLIURE O A DINS COVES
    COM LES DE AQUI?

    MOLTS, MOLTS, PETONASOS

    ResponElimina
  2. És trist veure com l'home destrueix a l'home, és ben bé que l'home sempre vol més, en totes les civilitzacions i al llarg de tots els segles ha anat passant. És una llàstima.
    Us està agradant Austràlia? Ha de ser un país fascinant!
    Des d'aquí us enviem una plujosa abraçada!
    Kas, Lluc, Anna i Bruna

    ResponElimina
  3. Benvolguts,
    En teorìa esteu en un continent del primer món, però ull, que putser serà el primer que us deixi pelats com una rata, aprofiteu lo que pogueu, y descobriu de nou aquest enorme país dels mil climes. Bona sort.
    Jaume i Cati

    ResponElimina
  4. Quina pena que passin totes aquestes cosses i tot per la dixosa ambiciò de sertes persones que es pensen ser els amos del món.
    espero que mai passi amb els aborigens catalans..
    les pintures molt guapes,estan fetes a la roca oi??
    aquest parell de la brusa blava ja semblen mulatos jajajaja....
    mulatos,negres o blancs us segueixo estimant molt...petons.....Mas Pous

    ResponElimina
  5. S'hauria de fer una llista amb totes les atrocitats que s'han fet al llarg dels anys, crec que sortiria un bon llibre. El període de colonitzacions ha estat potser un dels més dolorós per la humanitat. La pèrdua d'identitat d'un poble per la supremacia d'un altre sempre ha portat la pobresa per part de les dues societats, la colonitzada i la colonitzadora. M'agraden molt els vostres repassos d'història, sempre són un bon toc d'alerta per despertar consciències adormides.
    Que tingueu una bona setmana guapos. Aquí l'acabem amb pluja i potser la continuem amb pluja, la tardor fa veritable acte de presència.
    PdM

    ResponElimina
  6. Austràlia? primer món? sembla impossible que encara trobem situacions com aquestes... és ben bé que l'home sempre fa de les seves!!! Malgrat em faci ràbia saber que actualment passen coses tan terribles com aquestes, us haig d'agraïr les vostres explicacions sobre el món... hi ha tants indrets que estan oblidats... i que realment necessiten ajuda! Aquests aborigens,però, amb la vostra visita ja han guanyat, perquè, si més no, hi ha algú més que coneix la seva trista història.

    Una forta abraçada,

    Gemma

    ResponElimina
  7. Doncs amics és ben cert tot el què dieu! sembla estrany on puguin passar coses similars en països com aquest, però noi, ningú es perfecte.
    Meri i Carme, les pintures estan fetes a la roca, a l'aire lliure, tot i que a vegades queden força amagades ja que son coves naturals!

    Un petonas tot esmorzan una llet amb cocoapuffs "cereals australians".

    ResponElimina
  8. Fa força temps vaig legir un llibre que parlava de tot aquest poble. "Las voces del desierto", molt recomanable ja que parla d'una persona que passa una temporada vivint amb els aborigens. Colonitzar = aniquilar, exterminar...

    ResponElimina