30 de març 2011

ANURADHAPURA

La ciutat nova de Anuradhapura és lletja com totes les noves ciutats de Sir Lanka. Son ciutats que creixen de forma desordenada a partir d'un carrer principal o d'una cruïlla. Tot ple de comerços a banda i banda de carrer de forma caòtica. Aquí tothom ven alguna cosa. Carrers a mig asfaltar amb les clavegueres en algun punt visibles que si et descuides t'hi fots dins.
L'interessant de Anuradhapura igual que Polorannuwa és la ciutat antiga i les seves grans stupes. Una d'elles, en el moment de la seva construcció va ser el tercer monument més gran del món després de les dues piràmides d'Egipte. Són edificis semiesfèrics amb un gran cono vertical apuntant al cel. Al igual que les piràmides semblen edificis destinats a una connexió amb el cosmos.
Un, quan visita aquestes restes arqueològiques i d'altres arreu del món es queda meravellat de l'arquitectura, la tècnica, la geometria, el respecte i la integració a la natura. I ens preguntem: d'aquí a mil anys quan descobreixin les restes de la nostra civilització també es quedaran meravellats o més aviat profundament horroritzats?

L'Stupa i el cel

visitant amb bicicleta

Stupa

Nosaltres i l'Stupa de con trencat

Reparant l'Stupa


4 comentaris:

  1. Molt bona aquesta última reflexió!! vigileu les refotudes clavegueres!

    ResponElimina
  2. Gràxies Sandra!!! aquí les voreres no serveixen per res. Estan plenes de pals elèctrics, forats, pedres o el que et puguis imaginar. S'ha d'anar per la carretera i esperar que no t'atropellin...

    ResponElimina
  3. Uau, quina feinada pels arquitectes tècnics no? Jajajaja... No els hi diguis pas que sou arquitectes que encara us donaran més feina de la que vareu deixar a aquí!!!

    ResponElimina
  4. Penseu que les construccions actuals encara estaran dempeus d'aquí 1000 anys? No m'imagino l'estat de la Torre Agbar després d'un mil·leni. Potser hi trobem la Sagrada Família, l'hauran acabat???

    ResponElimina