11 de jul. 2011

PHONSAVANH

Després de 8 hores dins un autobús, gent dormint, menjant, mirant per la finestra, d’altres treient les sopes i nosaltres dos observant un bonic paissatge que ens transporta a la Suïssa de Laos. Pocs kilòmetres per arribar a la ciutat de Phonsavanh, uns paratges verds, montanyes pelades amb vaques pasturant, petites cases de fusta envoltades per tanques de bambú i en elles una tranquila i riallera família ens saluda. Aquesta és la benvinguda a la capital de la província de Xiang Khouang.
Phonsavanh és desde fa aproximadament 5 anys, i després de 30 anys de la tràgica guerra, una ciutat emergent, en part, gràcies a l’interès internacional per les famoses “Plain Jars”. Esplanades cobertes de recipients de pedra de formes cilíndriques, de dimensions variades on la més alta arriba als 2 metres pesant més de 10 tones. S’utilitzaven, com a urnes funeràries, 2.000 anys a.C.
Lloguem una moto i recorrem els 60 quilòmetres passant per petits poblats, on mica en mica l’arquitectura tradicional queda al darrera de les noves construccions de formigó i totxo. En pocs anys la bellesa de les cases construïdes amb fusta desapareixarà igual com ha passat a Vietnam.  
Urnes funeràries

Paissatge ple d'urnes

Formes en la natura

Profunditat en el temps

Abraçant el passat

Gaudint del dia

Arquitectura tradicional

Evolució arquitectònica... quin totxo!

5 comentaris:

  1. Jo buscava una pedra ben xula pel meu jardí i vosaltres l'heu trobat!!! Em portareu un recipient-pedra d'aquests plis? Vaaaaaaaaa... Jajajaja...

    Esteu molt guapos a la foto junts!!! Petonets.

    ResponElimina
  2. aquestes urnes funaràries son fetes per l'Home
    o es una cosa de la naturalesa?
    tant si es una cosa com l'altre es ben estrany,
    vera aquestes esplanades de pedres!!!

    estic d'e cort amb en Jordi!!! esteu molt guapos!!
    us estimo.....mooooooolt

    ResponElimina
  3. Les urnes guarden un misteri! No son creades per la natura i s'ha suposa que son fetes per la mà de l'home però no n'estan segurs.
    Nosaltres per si de cas ja en portem una a l'esquena, l'hem triat petitona, de 3 tones, embolicada per regal!jejeje

    ResponElimina
  4. UFFF! feia molts dies que no us seguia, ja sabeu com vivim en aquest altre món , amb presses, monòtons i amb estrés. Veiem que aneu vivint la vostra aventura! un món paral-lel. Molts petons

    ResponElimina
  5. Ostres Anna no em portéssiu pas una que no sabria on posar-la, jejejejje. L'arribada del turisme te aquests problemes que de vegades les divises que entren per una banda són la destrucció per una altra, però clar bones divises són.
    Petonets manlleuencs

    ResponElimina