12 de gen. 2012

ZACATECAS


I de poble pintoresc a poble pintoresc. Visitem la ciutat de Zacatecas, a 4 hores d’autobús al nord de Guanajuato. Allí a l’estació agafem un bus local fins al centre històric de la ciutat. Carrers d’adoquins, edificis colonials, plaçes plenes de gent, petites botigues de menjar al carrer i de fons el nostre hostal. L’hostal El Rio, en mans d’una senyora viuda i amb tres fills. Ens allotgem a l’habitació nº 4, al tercer pis d’un edifici que sembla estar mig abandonat. La barana de l’escala es belluga, els graons resonen, les parets els salta la pintura, i els mobles tenen un dit de pols, però el més important, un bon llit i un bon lavabo, aigua calenta i una porta que tanca.

Visitem la ciutat de dia i de nit, una pista de gel ocupa la plaça central, on el diumenge a la tarda s’ajunta tota la canalla a patinar sobre gel, mentre els pares, assentats a les grades, mengen grans bosses de papes i tot tipus de dolços mexicans.

L’endemà, visitem el museu Zacatecano, un recull d’imatges, vídeos i peces úniques exposades al públic a l’interior de “la casa de la moneda”. Aquí coneixem la història dels Huichol, gràcies al senyor Rodrigo, vigilant de les sales i el nostre guia per una estona. Una étnia ubicada a la regió central de Mèxic, que tenen una llengua, una cultura i una religió pròpia, on els “Xamans” són la màxima autoritat, i aquest al mastega la planta del “peiote” (petit càctus que es troba al desert i que té propietats alucinògens) tenen la capacitat de visualitzar i connectar el més enllà, per poder dirigir a tot el grup i inclús senar.

Més tard viatgem a l’interior de la mina de l’Eden, una de les 3 mines del poble de Zacatecas, on avui en dia encara conserva un 20% de plata, però degut a la construcció de vivendes per sobre de la mina la seva explotació ha estat finalitzada, i oberta el turisme, una altre forma d’extrere’n la plata, això si, desde les taquilles. Amb unes vagonetes entrem a la mina i allí podem coneixer la tràjica i dura vida dels miners en aquells temps. Un museu i un bar, exposen increibles fòssils i peces trobades allí. A una profunditat de 350m sota terra, al nivell 4 és fins on baixem, ja que encara queden 3 nivells més els quals no estant oberts al públic. Al sortir de la mina per l’altre extrem, pujem a un telefèric i ens enfilem fins al “cerro de la Bufa”, on les vistes per sobre de la ciutat són espectaculars.

I ja de nit, esperem dins la sala “vip” i resguardant-nos del fred, fins a la 01:25h a l’estació d’autobúsos, per agafar un autobús durant 12 hores fins al proper destí.


Dins la mina de l'Eden

"Agarrandose las pistolas"

La catedral de Zacatecas

Aquaducte en reconstrucció

La gran ciutat de Zacatecas

Hostal "El Rio"

5 comentaris:

  1. L'HOSTAL PER FORA SEMBLA PROU ENDRESAT¡¡¡SI ESTABA

    MIG POTABLE PER DINS JA PODEU ESTAR CONTENS'''

    EN LLOCS PITJOS EU DORMIT NO¡¡¡¡BON NOM EL DE LA

    MINA,SEMBLA QUÉ SEN FOTIN,PER ELS POBRES MINERS

    NO DEVIA SER GAIRE UN EDEN.......

    PETONASOS

    ResponElimina
  2. Tampoc cal que aneu a dormir amb llocs tan atrotinats no??jejejeje
    no ser com ho su feu per trobar guies gratuits per tot arreu.
    amb lo que dieu en aquestes mines ja no hi treballant oi??
    aquest Aquaducte sembla molt llarc!!!!!

    molts,molts,molts i molts petons.. us estimem M.Pous

    ResponElimina
  3. Oooohhh... quin hostal més pintoresc!!! Heu viatjat amb el peiote? Jejejeje... Això de les mines havia de ser molt i molt dur. Us va agafar "canguelis" al baixar? Al sortir devieu respirar fort no? Ufff... Ha d'impressionar sentir-se sota tones i tones de roques... Petonicos!!!

    ResponElimina
  4. Benvolguts,

    El panorama Mexica, ja sen's fa una mica més conegut, les cases de colors i tota l'arquitectura, la coneixem una mica , del Yucatán , encara que ja veureu que te quelcom de importants diferencies, Méxic és una país immens, seguirem el vostre interesant peregrinat-je, molta sort.
    Una abraçada.
    Cati i Jaume

    ResponElimina
  5. Bones xulos, com m'ha agradat el fet de trobar un lloc amb una porta que tanca!!!és una molt bona observació. No veu aprofitar a la mina per escapar-vos i treure una mica de plata pel vostre viatge? Només una mica com a part del finançament per la vostra ruta per Mèxic. Guapos avui ja he menjat els primers calçots de la temporada!!!!
    PdM

    ResponElimina