24 de febr. 2012

UN DIA A LA FLORIDA


La concepció del temps a la Florida és molt diferent al que estem acostumats. El dia comença molt d’hora. A les 4 de la matinada un fort soroll de motor diesel ens desperta. Han començat a moldre el grà de blat de moro que les dones de les famílies porten cada matí per fer les famoses tortillas. Acompanyen al so del motor desenes de galls cantant fins passades les sis del matí. Els homes amb el “machete” a la mà ja es dirigeixen a les plantacions de cafè per fer neteja, molts porten talls a les botes de plàstic degudes a un mal “machetazo”, alguns nens també els toca anar al camp abans d’anar a l’escola. Nosaltres ens llevem a les 7 del matí, a fora s’escolten els crits dels més petits. Sortint de l’habitació ens trobem un parell de nens amb ganes de jugar i que en un plis ja ens estan fent el pi aguantant-se únicament amb el cap. I és que aquests nens són de plastilina.

A les 9 l’Anna s’en va a fer Anglès m’entre jo hem quedo a pendre mides de les oficines, mentre es veu passar a homes carregats amb fusta, d’altres amb “monte” o menjar pel vestiar.
A la una del mig dia, anem a dinar a casa d’una de les famílies. Cada família te “21 tiempos” o 21 àpats pels “visitantes” que és com ens anomenen. És una molt bona idea, així els visitants o voluntaris tenen contacte directe amb les famílies, i alhora és una font d’ingressos per ells. Dinar a casa d’una família és com estar dins el zoo d’en Pitus. Per sota la taula s’hi passegen garrins o coches com en diuen ells, gallines, ànecs, gossos, gats i un lloro. El menjar no és gaire abundant i poc variat; frigoles (mongetes seques negres), arròs, papas, un dia pollastres i tortillas. I es que pobre gent hi ha dies que només poden menjar una mica de platan cuit.

Després de dinar continuem treballan en els projectes mentre, de lluny veiem les dones rentant la roba al safareig. I cap al tard es reuneix la comunitat per celebrar una assamblea on s’acorden els treballs de la comunitat entre d’altres temes. El dia cau, es pon el sol i mica en mica la comunitat es queda a les fosques. L’únic que s’escolta son els grills i el lladrar d’algun gos. Són passades les sis de la tarda i encenem l’espelma dins l’habitació de la casa comunal. Un edifici de fusta de dues plantes que en el seu moment era preciós però que ara està apunt de caure i més aviat sembla una casa encantada. Sopem en la penombra un deliciós guacamole i poc abans de les 8 del vespre ens fiquem al llit. Passades les 11 de la nit un fort crit em desperta. És l’Anna que ha escoltat un ratolí que ja s’ens cruspia el pa. El fem fugir però el seu rec-rec entre les parets de fusta ens acompanya totes les nits. 

Petits fent el pi

"Monte" per el vestiar

A casa Doña Maria

La casa comunal mig apuntalada

Al safareig rentant roba

Roba estesa

El bany de la casa comunal

Sota la llum de les espelmes

5 comentaris:

  1. JI JI EL RATOLI EL TENIU PENGAT PER RECORT?O US EL MENGEREU DISECAT,BARREGAT AM LES MONGETES.
    QUINES CASES TENEN POBRA GENT,SORT QUE EL TEMS ELS
    DEU A COMPAÑAR QUE SI NO PASA EL VENT PER TOT
    ARREU....

    PETONASOS

    ResponElimina
  2. Recoi noi!!!!
    aquesta cuina si que no hi ha gaire feina a netejar jejejee.
    Allà on si que hi ha molta feina és a renta aquests bogaderats de roba,sols de veurels ja amb fan mal les mans.
    i els nanus que es veuen uns animalots.

    Haaaa per cert el gimnas sa de fer avans d'esmorzar jijijiii...

    des-de Mas Pous.. molts petons us estimem.......

    ResponElimina
  3. Perquè teniu el ratolí penjat???? En Cèsar està molt en forma, amb aquests grans exercicis, jejejeje. Són molt xulos aquests vídeos m'agraden molt, us tenim una mica més a prop. Ens falta una foto de l'Anna fent el pi amb els nens. De moment la de l'espelma és molt maca!!!
    Per cert quan a les 4 de la matinada comença a sonar la màquina de moldre el blat i els galls us deveu cagar amb tot, no???
    Va tits fins la propera història.
    PdM

    ResponElimina
  4. Oju Pani, no et trenquis!!! Està per espantar els altres el ratolí??? No sé pas per on començaria jo Pani. Les cases no són cases, són cabanes com les que feiem de petits!!! Quin clima fa aquí de dia i de nit?

    ResponElimina
  5. Un dia de bon mati va apareixer el ratoli penjat... Ki sap ki li va possar? Potser algun alumne x fer una broma a la mestra?
    Pimpi el pi el deixo per la canalla, no fos cas k em sortissin arrels!! Jijij
    Un clima molt bo a epoca seca, caloreta al dia i una mica de fresqueta a la nit, pero a epoca de pluja aigua per un tuvo, durant un o dos mesos, aigua cada dia!!!

    ResponElimina