25 de febr. 2012

FESTA D'ANACAFÉ


Anacafé és l’associació nacional del cafè de Guatemala i celebra juntament amb la Comunitat de la Florida una fira dedicada al Cafè. Una espècie de fira agricola com la de l’hostal del Vilar per què ens entenguem. La comunidad la Florida produeix cafè 100% orgànic i de molta qualitat gràcies al convenciment de que cuidant la terra podran tirar endevant. És bonic veure com mimen la seva única font de recursos. Els cultius estan nets i ordenats, els arbres podats, la llenya endreçada a peu de camí per ser venuda.

De les moltes xerrades que es fan sobre com cuidar el café ens decidim assistir a la xerrada del lombricompost. Que és la producció d’adob orgànic per mitjà de cucs de terra que descomposen la polpa del cafè.

Aquest dia el nostre voluntariat és diferent, ens dirigim a la cuina a ajudar a les dones a fer el dinar per les 400 persones que està previst que ens visitin. Primer de tot ajudem a fer els més de 1200 tamalitos que es serviran juntament amb l’arròs i el pollo con mole. Els tamales són pasta de blat de moro molt barrejat amb aigua, embolicat amb una fulla d’un arbre i cuit en una gran olla. Deprés ajudem a acabar de pelar els pollastres, trocejar la verdura i fer les tortillas. En fem poques ja que no tenim gaire domini i algunes ens cauen al terra. Alhora de dinar ajudem a servir els 400 àpats i finalment asseguts en un mur de pedra assaborim el deliciós pollo con mole.

A la tarda quan tothom ha marxat s’organitza una “piñata” pels nens i no tan nens. On hi participa tot el poble. La “piñata” és el que nosaltres anomenem trencar l’olla, plena de caramels, amb un bastó. Són moments de felicitat on tothom somriu mentre és llença al terra a collir els dolços.

La fira

Las Guatemaltecas

A la cuina pelant verdures

Una que menja abans d'hora

La piñata

Fot-li

Les dones també

recollint els caramels

L'Anna, la Rimi, la Laura i la piñata

Taaaaat

Jugant amb la canalla

Alguns dels nens de la Florida

Mireu a aquí

Nosaltres també en vàrem tenir








6 comentaris:

  1. PIM PAM QUINA TRASA QUE TENEN FEN TORTILLAS,ESPERO
    QUÉ QUAN VINGUEU ENS DEMOSTREU LES VOSTRES ARTS
    FENT TOTILLAS, ENCARA QUE NO SIGIN ''GAIRE RODONES''
    LA PIÑATA ES MOLT MACA AM TANS DE COLORS.
    ELS NENS ES VEUEN MOLT FELIÇOS SENSE TENIR GAIRE
    BÉ DE RES.

    MOLS PETONSAOS

    ResponElimina
  2. jejejejeje els tortilleros!!!!!
    ojo no mangeu gaires tortillas que si us poseu com aquestes Guatemaltecas.......
    déu n'hi do si van haver de coura tots aquests pollastres

    molts petons...... us estimem molt.........

    ResponElimina
  3. quina gran experiència, sobretot la conviència amb aquestes famílies. Esperem que hagiu fet una molt bona intervenció arquitectònica - constructiva, els edificis ho necesitaven!! una abraçada molt forta!!

    Angi i Gerard

    ResponElimina
  4. Ben retrobats de nou per aquestes contrades guatemaltecos!!!!Bé família, de les dues tortilles em quedo amb la de l'Anna, Pani ho sento però la teva no era ben rodona i les vores no estaven gaire ben acabades. L'Anna se la va currar molt més. Ostres he quedat ben parat de l'estatura de les dones, si homes i dones són així deveu semblar gegants al seu costat, no?
    PDM

    ResponElimina
  5. Jajajaja... Pani, la tortita de l'Anna li ha quedat força més bé que no pas la teva!!! Jajaja... Vols dir que no volies fer un bunyol tu??? Jajaja... Sort que no depenia sols de vosaltres el alimentar a aquestes 400 persones!!! Jajaja... Veig que són mida "xupito" aquestes dones no? O serà que heu fet una "estirada" vosaltres???

    ResponElimina
  6. El k si k tenen els guatemaltecos es k realment son mooolt "chaparritos" mida xupito, jejej pero amb un cor com un sol!!!
    Nosaltres hem aportat el disseny i el pressupost ara falta trobar els dinerons...esperem k puguin ferho haviat, sino realment caurar un dia o altre, el disseny es basa en una estructura de fusta, i coberta amb lamina metalica, economic i al maxim ecologic possible!!!
    En quan a les tortilles... Millor k ens dediquem a fer pa amb tomaquet eh??
    Mua

    ResponElimina