23 de febr. 2012

VOLUNTARIAT

A Xela comencem a perfilar un dels diferents objectius que teniem al viatge; fer un voluntariat en alguna ong o comunitat. Entre Mundos és una ong que sembla una ETT, la seva finalitat és posar en contacte a persones interessades en fer un voluntariat amb les moltes ong o comunitats que treballen actualment a Guatemala. Allà ens hi vàrem dirigir. I després d’entrevistar-nos amb la Laurel vàrem sortir amb tres possibles comunitats amb qui treballar. A les tres vàrem enviar un mail per demanar més informació i la primera que ens va contestar és la que vàrem escollir per fer el voluntariat. Aquesta va ser SCIDECO (Sociedad civil para el desarrollo de Colomba) o La Comunidad de la Florida.

De Xela ens dirigim a Colomba amb un Autobus d’aquells Americans grocs escolars de les pel.lícules. El conductor condueix com un home boig i nosaltres al darrera del tot de l’autobús botem com una pilota. Els Guatemaltecs companys de viatge riuen mentre nosaltres ens alarmem per la conducció. Un d’ells ens comenta que això és l’ho normal de Guatemala.

Mig marejats arribem a Colomba on ens Espera en Gilmar, un jove de 23 anys que s’encarrega juntament amb els seus pares de l’ecoturísme de la comunitat. Agafem una pick-up (un tot terreny amb caixa al darrera, la típica dels grangers), pugem al darrera i camí a la Florida. Seran 40 minuts per camins de carro selva endins. Pel camí en Gilmar ens explica l’història de la Comunitat: Tot va començar l’any 2005 quan unes quantes famílies, que ara formen part de la comunitat, vàren ocupar els terrenys de la Florida, una antiga finca de cafè que portava 9 anys abandonada. Allà sota unes tendes de bambú i plàstic  vàren reclamar durant 2 anys que el govern els cedis la terra. Finalment ho vàren aconseguir i així va nèixer la Comunidad de la Florida.

Ens entrevistem amb el Coordinador, Don Virgilio, que després d’explicar-li quina és la nostra professió ens demana si podem fer dos projectes: un que consisteix en remodelar la bodega on guarden el cafè i l’altre el projecte per la construcció de les oficines que actualment amenacen en derrumbar-se.

Aquestes dues tasques, juntament amb les classes d’anglès que l’Anna ha estat fent als nens de la comunitat i la reactivació d’un biodigestor (producció de gas metà amb l’excrement de les vaques per alimentar els fogons d’una cuina), ens han tingut ocupats part del dia. La resta, la més enriquidora, ha estat conviure amb la gent de la comunitat.

De lluny la Florida

Algunes construccions de la Florida

El carrer principal de la Florida

La bodega

El despacho apunt de caure

Prenent mides

Com ho farem això?

El Biodigestor

La Maestra de Inglés


5 comentaris:

  1. Això per vosaltres segur que a set una experiencia molt bona!!!!
    però tans dies sense saber quasi res es massa llarc jejeje.
    esperem les fotos o video!!!!!1

    molts i molts petons muaaaaa Mas Pous.

    ResponElimina
  2. Pinta molt xulo això nois! Estem ansiosos de veure les fotos!
    Petons i a seguir gaudint!

    Txell i Xavi

    ResponElimina
  3. EN EL ''DESPACHO''I TENEN MOLTA FEINA A RESTAURARLO,FARA UNA MICA DE VENT
    I SENT PORTARA TOTAS LES PLANCHAS.
    SENSE ELS ORDINADORS TANBÉ ES PODEN FER PROXECTES NO'''ES COM SI TORNESIU
    A COMENSAR.
    QUE I DIU LA MESTRA FAN BONDAT ELS NENS?

    MOLS PETONASOS

    ResponElimina
  4. Nens, hem estat molts dies sense vosaltres!!!! però ara veiem que era per una gran causa. Els projectes semblen del tot necessaris, la bodega realment està que cau i els despatxos semblen fets a pedaços però amb molt bona voluntat. Escolteu i el finançament per dur a terme aquests projectes d'on sortirà??? Nita com te'n sorties amb les classes d'anglès?? N'estic segur que els nens se't portaven molt i molt bé!!!
    Continueu amb aquest gran viatge.
    PdM

    ResponElimina
  5. El despatxo aviat serà "las ruinas" o "lokekedadeldespacho"!!! Jajaja... Però si sóc 4 planxes malparides i rovellades!!! Jajaja... Volem foto de com l'has deixat o explicació de què els has proposat!!! D'on treuen el material aquesta gent??? Teacher, estàs tope beautiful!!! Jejeje...

    ResponElimina