6 de març 2012

TIKAL


Tikal és un dels més grans jaciments arqueològics y centres urbans de la civilitazació maya precolombina. Està situat a la regió de Petén a Guatemala i forma part del parc nacional de Tikal que fou declarat Patrimoni de la humanitat per la UNESCO l’any 1979.

Tikal es va convertir en un dels regnes més poderosos dels antics mayas i va assolir la màxima esplendor entre el 200 i 900 d.c. Llavors va començar una paulatina decadència que els va portar a l’extició deguda segons les teories a la excessiva deforestació i a l’esgotament dels recursos naturals de la zona.

Decidim visitar Tikal ben ben d’hora al matí. És aconsellable ja que la calor al mig dia és sofocant. Sortim del Guest House a les 4:30 h de la matinada i amb un minibus i hora i mitja de camí, ens dirigim a Tikal des de Flores. A l’arribada ens espera L’Efrein, un jove Guatemaltec que ens farà de Guia pel Tikal. Són 4 fenomenals hores de visita a les ruines on pel camí l'Efrein ens mostra els múltiples animals que viuen a la selva del parc. Tucans, micos, cocodrils, ocells varis, etc. I quan arribem als temples les imatges són impressionants; en mig d’una selva espessa s’aixequen els magnífics edificis de pedra calcària que ens fan sentir el poder d’aquelles antigues civilitzacions.

Un parent de l'ós formiguer al menjador del tikal

Un jove cocodril

El mono "aullador"

Alçant-se en mig de la selva

Temples alineats

Enfilats al temple II, veient el temple I.

Panoràmica del complex de temples

Impressionant

Amb la plaça central al fons

Edificis residencials

7 comentaris:

  1. Qualsevol s'acosta al jove cocodril... amb una caixalada et deixa grogui!!! I el mono... tampoc fa gaire gràcia! Té una mirada força amenaçadora, no? Esperem que no!!! je,je

    Nois, tants temples que heu visitat segur que ja teniu la idea general per construir-ne un oi? :) Quina feinada aquests maies!!!!!!!

    Una forta abraçada!

    ResponElimina
  2. LES BESTIOLAS US MIRAN MOLT DE A PROP!!!
    JA FEIA DIAS QUE NO VEIEM TEMPLES,ELS FEIEN EMIG DE LA SELVA O LA SELVA
    ELS A ANAT ENBOLTAN???

    MOLTES ABRAÇADES

    ResponElimina
  3. Ufffff!!!!la veritat és que aquests animalots no fant cara de ser gaire amics.
    totes aquestes ruines són impressionats,en la seva època quan els Maies i vivien..deuria ser com un gran poble en mig de la selva.

    molts molts i molts petons.... M.Pous.....

    ResponElimina
  4. Ei nens!! se us ha xungat el 15!!
    Ens alegra veure la bona cara que feu. Molta sort, i ja sabeu....a fer els deures!!

    ResponElimina
  5. Ostres família, quins paisatges tan impressionants!!! El cocodril estava molt a prop, no? Quina por....pel que fa al parent de l'ós formiguer, és gaire perillós, a simple vista no ho sembla, es veu prou simpàtic. Realment la cultura maya va deixar un llegat increïble. Del qual estic segur que encara ens queda molt per descobrir.
    PdM

    ResponElimina
  6. Un cocodril petit, a diferència del k varen haver de matar farà uns 2 anys després k es menges a dues turistes... Un cocodril de 4,5 metres!!! Uoooo aquest si k dhauria fer por!!!

    ResponElimina
  7. Jajajaja... Pani, no t'acostis tant al cucudrilu que acabaràs sabent ciomptar tan sols fins a 5!!! Aquest se't menja la mà i la màquin a de fer fotos!!! Jajaja... Veus que bé, donar de manjar al cucudrilu un parell de turistes, això se'n diu ser sostenible!!! Jajaja...
    Cullona, fer piràmides així i qyue quan ets a dalt t'hagis oblidat de la paleta deu ser una puuuuuuuuuuuuuuuuuuuuutada!!! Jajaja...

    ResponElimina